Nå hviler det et historisk tungt ansvar på regjeringspartiene

14.juni, 2019

200 pelsdyrbønder lever fortsatt i total uvisshet, etter at regjeringspartiene har pisket på plass egne representanter til å stemme mot egen overbevisning, og mot at pelsdyrbøndene skal motta full erstatning.

- Nå hviler det et historisk tungt ansvar på regjeringspartiene
Regjeringspartiene vant frem i voteringen i kveld. I siste liten tvang regjeringen flere av sine egne folkevalgte til å stemme mot egen overbevisning.

- I dag har vi vært vitne til et forferdelig skittent politisk spill. Man tror jo ikke det som skjer. Politikerne viser at de har fjernet seg helt fra folket, det er kun spillet som betyr noe. Regjeringen har brukt rå makt for å skyve 200 familier ut i stor usikkerhet og potensiell økonomisk ruin. Dette er respektløst mot alle familiene som har stolt på dem og alle velgerne som har stemt representantene inn på Stortinget, uttaler styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

Til tross for en uvanlig lang og opphetet debatt i Stortinget, var det ingen fra regjeringspartiene som klarte å gi et tydelig svar på hvordan kompensasjonen vil bli for de som nå mister livsgrunnlaget sitt. Pelsdyrnæringen sitter nå med en lovnad om at ingen skal få «urimelige utslag» i kompensasjonsutmålingen.

- Det er fullstendig uklart hva som ligger i «urimelig utslag». Bollestad sa i dag fra Stortingets talerstol at 5 millioner i tap i markedsverdi var klart urimelig. Saksordfører Morten Ørsal Johansen sitter på Dagsnytt 18 og lover full taksering av alle anlegg, mens Bollestad hevder at regnskapets bokførte verdi skal ligge til grunn. Carl I. Hagen lover bedre rettigheter enn ved ekspropriasjon. Slik politikerprat skaper stor usikkerhet for familiene som har barn og store forpliktelser, sier Trane Skadsem.

Til tross for advarsler fra tilnærmet alle faginstanser innen økonomi og regnskap, ligger fortsatt bokført verdi til grunn for beregningene.

- Vi har dokumentert utallige ganger at regjeringspartienes forslag vil rane og ruinere bøndene og familiene deres. Bokført verdi gir ingen individuell vurdering. Tvert imot er bokført verdi hovedgrunnen til de urimelige utslagene i kompensasjonsforslaget. De fleste bøndene har pensjonen og sparepengene sine i gårdene, og det er dette vi krever erstattet fullt ut, sier Betran Trane Skadsem.

Et enormt ansvar hviler på regjeringspartiene
Opposisjonen la torsdag frem alternativer som ifølge Norges Pelsdyralslags beregninger ville gitt faktisk reell erstatning og trygghet for bøndene. Regjeringspartiene avviste disse og har i stedet påtatt seg ansvaret for å følge kompensasjonsutmålingene tett fremover.

- Nå som regjeringspartienes maktspill og skalting og valting med bøndene faktisk har ført frem, så hviler det et historisk tungt ansvar på dem for å holde løftene de har gitt i dag. De har garantert at Stortinget skal påvirke forskriften og ta opp igjen saken om erstatningen slår urimelig ut. Det betyr at saken må opp igjen allerede til høsten, for det er allerede dokumentert at mange havner i stort uføre med modellen som er skissert, sier Trane Skadsem.

Samtidig vil pelsdyralslaget nå følge opp saken juridisk. Fem bønder har allerede saksøkt staten som privatpersoner, og sakene venter i tingretter rundt omkring i Norge bare på at lovforslaget skal bli vedtatt.

- Vår viktigste jobb nå er å ta vare på bøndene og familiene deres. Nå må vi følge opp og trøste, for folk sitter og gråter og er redde for alt de har mistet, sier Skadsem

For mer informasjon, vennligst kontakt:
Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef Norges Pelsdyralslag, tlf 934 34 200