Fantastisk marked for pelsskinn

08.januar, 2014

Markedet for pelsskinn er stadig i vekst. I fjor ble det notert priser vi må flere tiår tilbake for å finne maken til og i år kan prisene bli ennå høyere. På årets første internasjonale auksjoner er det notert svært hyggelige priser for minkskinn, opp mot 500 kroner i gjennomsnitt. Langhåret pelsverk er topp mote og ikke minst sølvrevskinn er svært attraktive. Mange kunder venter utålmodig på auksjonen i Helsingfors i mars hvor nærmere 3 millioner mink- og 800.000 reveskinn skal under hammeren.

Stort behov for å fylle lagrene med nye pelsskinn
Kuldeperioden rett over nyttår fikk fart på detaljsalget i de viktigste markedene for pels og de bedre produktene er nærmest sluttsolgt mens det henger en del kommersielle varer igjen. Totalt er rundt 70 % av plaggene solgt og resterende fordeles utover de stadig flere butikkene, så situasjonen ser god ut til tross for dyre plagg pga. høye skinnpriser. Videre ekspansjon av nye butikker og fabrikker skaper stor etterspørsel etter både mink- og reveskinn. Popularitet og kulde har resultert i at pelssalget har holdt seg godt opp nå på ettervinteren. Godt salg resulterer i nærmest tomme lagre av pelsskinn og fabrikantene har nå stort behov for å etterfylle lagrene sine av både rev- og minkskinn. Vestlige markeder er preget av den økonomiske situasjonen, men den sterke posisjonen til pels i motebildet har bidratt til gode resultater, spesielt for besetningsplagg og tilbehør. Minkplagg har oppnådd svakere resultater.

Store forventninger til auksjonen i Helsingfors i mars
Forventningene til salget i Helsingfors i midten av mars, er meget høye. Med fjorårets suksessfulle auksjon friskt i minne, hvor over 700 kunder deltok og hvor det ble oppnådd meget høye priser for både rev- og minkskinn, er forventningene nå igjen høye før salget åpner hos SAGA FURS. Det kan fort skje at nærmere 800 kunder finner veien til SAGA FURS. I fjor ble det omsatt rev- og minkskinn for nærmere 2 milliarder kroner i løpet av 5 salgsdager og i år bør 2 milliarder passeres med god margen.
På auksjonen i Helsingfors i mars i fjor ble gjennomsnittsprisen for norske minkskinn kr 400 og ut fra de seneste internasjonale auksjonene er priser 10-15 % høyere realistisk, nå skal vi selvsagt være forsiktige med å selge skinnet før bjørnen er skutt.
Tendensen har vært at lyse fargemutanter har oppnådd priser betydelig over brunmink. Det er spesielt de varme, myke beige fargetonene kundene etterspør. Hvitmink er også blant de aller best betalte typene.  

Rev er topp mote
Allerede i mars i fjor ble det notert priser på reveskinn, som vi må tilbake til midten av 1990-tallet for å finne maken til. Aller best pris oppnådde norsk sølvrev med kr 1.400 i gjennomsnitt for de nærmere 40.000 skinnene som ble solgt.
Diversetyper, som gullrev og platina rev samt andre varianter i mange flotte fargenyanse, bys frem i mars. Som for mink, er interessen for fargemutanter av rev på vei opp, særlig røde nyanser. Med begrenset tilbud på verdensmarkedet, kan årets salg av reveskinn bli en festforestilling.

Stigende interesse for viltskinn
Oslo Skinnauksjoner SL, som er salgsselskapet til Norges Pelsdyralslag, samler også inn viltskinn av rødrev, mår og mink. Etter mange år med svært lave priser for rødrevskinn ser det nå ut til at markedet kan svinge litt opp. På den seneste auksjonen for viltskinn i Toronto i Canada var tendensen klar; alle typer av viltskinn steg i pris og rødrev solgte godt.

Næringen ser positivt på fremtiden
Med et pelsmarked i vekst, og med moteindustrien som har trykket pels til brystet, ser det godt ut for landets nærmere 300 pelsdyrbønder. En stigende bevissthet og krav til dyrevelferd hos konsumentene, favoriserer nordiske pelsskinn produsert under de strengeste krav i verden. Adm dir i pelsdyrnæringens sentrale organisasjoner Knut Berg sier i en kommentar “det er gledelig at mange bønder vurderer å satse på pelsdyrproduksjon og med dagens prisnivå vil interessen neppe bli mindre”. Han sier videre at “pelsdyrhold er for tiden det mest lønnsomme alternativet for husdyrbønder, og vi har et godt apparat som står klart til å ta vare på nye produsenter”.