– Setter vår lit til FrP

04.februar, 2020

I dag kom innstillingen fra næringskomiteen på Stortinget i saken om erstatningsordning for pelsdyrbøndene. Resultatet er fortsatt total uvisshet for de 200 norske familiene som rammes.

 

- Det er et helt klart flertall på Stortinget for å erstatte alle tapene bøndene lider. Da er det skuffende at det ikke kommer noen avklaringer fra komiteen i dag. Familiene dette gjelder går altså i total uvisshet på tredje året, og de fortjener å få ro i sjelen, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

 

Det er et representantforslag fra Senterpartiet som er bakgrunnen for at Stortinget nå behandler erstatningsordningen til pelsdyrbøndene som rammes av forbudet mot pelsdyrhold. Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre sto i den første komitébehandlingen tirsdag fremdeles på det sterkt kritiserte forslaget til erstatningsordning fra regjeringen.

 

- Nå har flere medier avslørt at regjeringen har et konkret nytt forslag i ermet, som de forsøker å få FrP med på. At partiene ikke legger frem dette forslaget i Stortinget under denne behandlingen, forteller meg at de ikke er stolte av innholdet. De fortsetter også trenden med at de unngår faktiske gjennomganger, høringer og vurderinger, og helst vil overraske bøndene med sitt forslag, sier Trane Skadsem.

 

Norges Peldyralslag har over de siste månedene fått tatt takster av hver eneste pelsdyrgård i Norge. Tallene viser at pelsdyrbøndene vil tape 73 prosent av verdiene sine med regjeringens nåværende forslag.

 

- Dette må endres og forbedres. Det skjønner alle. Bøndene har kun ett håp for å få rettferdighet, og det er at Stortinget tar ansvar og slår tydelig fast at bøndene skal ha full erstatning. Det de vedtar må være detaljert, så det ikke kan vris på videre. FrP har vært tydelige på at de vil sørge for full erstatning, og det samme er Senterpartiet og Ap. De tre partiene har flertall og kan løse dette nå, sier Trane Skadsem.

 

FrP valgte i dagens møte ikke å støtte verken regjeringspartiene eller forslagene fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet, som ville sikret full erstatning for bøndene. Bøndene håper partiet følger opp løftene sine.

 

- Regjeringen har på tre år ikke gjennomført en eneste utredning, de har ikke tatt en eneste takst og de har ikke vurdert ett eneste konkret eksempel på tap på en etterprøvbar måte. Nå er det opp til FrP å sette en stopper for denne uverdige behandlingen og sørge for at bøndene holdes skadesløse, sier Trane Skadsem.

 

- Det må bli slutt på spillet nå. Verner staten en skog, så er det ingen manøvrering for å lure grunneieren for erstatning, selv om han beholder eiendommen. Bygges det en vei over tunet til noen, er det ingen diskusjon om bonden skal ha erstattet alt han taper. Det koster det det koster. Pelsdyrbøndene ber bare om akkurat den samme grunnleggende rettferdigheten, avslutter Skadsem.