Stell av pels

08.januar, 2014

Stell av pels kan bevare pelsen i generasjoner. Besøk nettsiden til Pelsinform for detaljer; der finner du også ditt nærmeste sted for oppbevaring i sommerhalvåret.

Stell av pels kan bevare pelsenb i generasjoner - om du gjør det riktig, vel å merke.

stell

Vi har klippet litt fra sidene til Pelsinform når det gjelder riktig behandling av pels:

Med fornuftig bruk og godt stell vil pelsen holde seg vakker og glansfull i mange år.  Her er noen enkle råd du bør følge:

  • Til daglig bør pelsen henges på en bred kleshenger.
  • Blir pelsen fuktig, så heng den luftig til tørk.  Unngå å bruke pelsen i regnvær.  Er pelsen likevel blitt gjennomvåt, bør den tas med til fagmannen for gjennomsyn.
  • Rens pelsen regelmessig hos pelshandleren.  Det bidrar til å forlenge pelsens levetid og gir pelsen ny glans.
  • I den varme årstiden bør pelsen oppbevares hos fagmannen.  Da har du samtidig muligheten til å få utført reparasjoner eller forandringer.
  • Pelsen må ikke oppbevares i plast.
  • Pelsen bør ikke utsettes for direkte spray av parfyme eller annen kosmetikk.
  • Vær oppmerksom på at syntetiske biltrekk kan kutte av dekkhårene på pelsen, legg derfor et pledd eller et saueskinn imellom.

Pels er en langtidsinvestering. Behandler du den riktig, vil den vare i mange år.

Oppbevaring

Hvorfor skal du oppbevare pelsen hos en fagmann? Og hva kan skade pelsen?

Pels er et naturprodukt. Læret inneholder en viss prosent fett som holder materialet mykt og smidig. Hvis dette fettet får lov til å tørke ut, blir læret stivt og kan rives i stykker som papir. Derfor skal pels aldri henge inntil en varmeovn eller i en varm leilighet om sommeren. Også på loftet tørker pelsen fort ut.

Fagmannen har moderne kjølelagre som holder 10-12 grader med relativt tørr luft, med balanse mellom kjøling og fuktavsug. Noen forsøker lagring på private kjølerom. Men her vil fuktigheten som regel være altfor høy. Det samme gjelder kalde kjellerrom, hvor fuktigheten kan føre til muggdannelse inni kåpen. Møllen stortrives i krøllete hår. For å få fjernet møll, må pelsen renses og henges på kjølelager.